VPLIV PARODONTALNE BOLEZNI NA ZDRAVJE

VPLIV PARODONTALNE BOLEZNI NA ZDRAVJE

Dne 24.10.2019 smo se v popoldanskih urah družili z  Medobčinskim društvom invalidov Ljutomer in spregovorili o » Vplivu paradontalne bolezni na zdravje«, predavala je Rahela Žižek Mraz dr. dent. med.

Povzetek predavanja: Raziskave so pokazale, da ima v Sloveniji več kot 90 % odraslih obolenje dlesni, med temi pa jih ima kar četrtina znake parodontalne bolezni. V Sloveniji in svetu spada parodontalna bolezen med najbolj razširjene kronične bolezni.

S pravilno nego zob in celotne ustne votline preprečimo nastanek vnetja dlesni – gingivitis in v primeru že nastale paradontalne bolezni lahko preprečimo njeno napredovanje. Parodontalna bolezen vpliva na celotno zdravje posameznika. 

Posebej pomembno pri ustni higieni je čiščenje medzobnih prostorov, zato zobozdravniki in ustni higieniki priporočajo redno uporabo zobnih nitk. Zobe je treba čistiti dvakrat dnevno. Posebej pomembno je da se zobje očistijo zvečer, ker se med spanjem zmanjša pretok sline, ko bakterije presnavljajo ogljikove hidrate, pri čemer nastanejo kisline, ki razmehčajo vrhnjo plast sklenine. Pri tem pH v ustih pade, zato je dobro, da se zjutraj ščetkajo zobje pred zajtrkom z zobno pasto s fluoridi. Nizek pH se tako zviša, v ustih je bazično okolje in zobje so zaščiteni s fluoridno plastjo ter so pripravljeni na obrok in na novi padec pH vrednosti, ki ga povzroči hrana (Zobozdravnica Rahela Žižek Mraz, dr. dent. med.).

 

Mihaela Senčar dipl. m.s. v zobozdravstveni vzgoji in preventivi