EVROPSKI TEDEN CEPLJENJA

S CEPLJENJEM ZAŠČITIMO SEBE IN DRUGE

10. obeležitev Evropskega tedna cepljenja poteka od 20. do 25. aprila s sloganom »Zavezanost k cepljenju«. Svetovni teden cepljenja pa bo po vsem svetu potekal v zadnjem tednu aprila ( 24.-30. 4. 2015), letošnje globalno geslo pa je »Zmanjšajmo razlike – cepljenje za vse«.

Svetovna zdravstvena organizacija je teden cepljenja razglasila, da bi spodbudila zavedanje vloge cepljenja za naše zdravje in opozorila na pomen cepljenja za izkoreninjenje nekaterih nevarnih nalezljivih bolezni. Obeleževanje je priložnost za povečanje ozaveščenosti o pomenu cepljenja in pomembnosti tega preventivnega ukrepa, ki dokazano rešuje življenja.

Cepljenje je rešilo več življenj kot kateri koli drug javnozdravstveni ukrep. Najpomembnejši cilj cepljenja je učinkovita zaščita posameznika pred boleznijo. Posameznik se s cepljenjem zavaruje pred mnogimi, pogosto zelo nevarnimi boleznimi, med katerimi je kar nekaj takšnih, za katere ni zdravila ali pa zdravljenje zaradi odpornosti bakterij na zdravila ni več uspešno. V globalnem smislu se zaradi cepljenja zmanjšuje število zbolelih za mnogo nalezljivimi boleznimi. Treba pa se je zavedati, da mikrobi ne upoštevajo državnim meja, zato bolezni niso le nacionalni, ampak tudi regionalni in mednarodni problem.

Ker številnih nalezljivih bolezni zaradi dobrega programa cepljenja pri nas več  ne srečujemo, se lahko ustvari vtis, da te bolezni več ne ogrožajo.

S cepljenjem vsaj 90-95 odstotkov ciljne skupine se vzpostavi kolektivna imunost. S tem so zavarovani tisti, ki zaradi kontraindikacij ne morejo biti cepljeni, in redki posamezniki, pri katerih cepljenje ni bilo uspešno. Pri tem je potrebno poudariti, da je preventiva pred nalezljivimi boleznimi pomembna v vseh življenjskih obdobjih, ne le pri otrocih. Tudi za odrasle in starejše je priporočljivi cepljenje proti gripi, pnevmokoknim okužbam, klopnemu meningoencefalitisu, tetanusu, saj bodo na ta način v veliki meri zmanjšali možnost, da bi zboleli in s tem poslabšali svoje kronične bolezni. Prav tako moramo na cepljenje pomisliti tudi ob pripravah na potovanje v različne države po svetu.

Vir: NIJZ