Opis fizioterapevtskih metod in tehnik

1.1. KINEZIOTERAPIJA
Izvajamo vaje glede na diagnozo pacienta. Učimo posebni sistem vaj za stabilizacijo določenega dela telesa z uporabo globokih mišic. Pacienta naučimo pravilnih vaj, s katerimi izvabljamo krepitev notranjih mišic, ki so odgovorne za stabilnost telesa. Notranje mišice vedno izgubijo mišično moč kadar je prisotna bolečina. Mišice ležijo v globokih plasteh telesa in jih zato ne vidimo, da so oslabljena.

1.1.1. KONTINUIRANO PASIVNO GIBANJE (KINETEK, ARTROMOT)
Za pasivno gibanje kolenskega sklepa uporabljamo aparat kinetek ali artromot. Kontinuirano pasivno gibanje se uporablja predvsem po raznih operacijah kolenskega sklepa, kjer je bolečina za aktivno gibanje prehuda.
S pasivnim gibanjem namreč izločimo aktivno silo mišic, ki sklep premikajo, na takšni način zmanjšamo kompresijo v sklepu in posledično zmanjšamo bolečino. Med pasivnim gibanjem ohranjamo velikost sklepne ovojnice, povečamo produkcijo sinovialne tekočine, ohranjamo število proteoglikanov v obsklepnih strukturah in poskrbimo za večjo elastičnost sklepa pred aktivnim gibanjem sklepa. Zelo dobro se uporablja po operaciji sprednje križne vezi, po operaciji meniskusov, artroskopiji kolenskega sklepa, lavaži sklepa in podobno.


2.2. ELEKTROTERAPIJA
2.2.1. Interferenčni tokovi
Z interferenčnimi tokovi obravnavamo globlje ležeča tkiva, kjer s pomočjo interference povečamo stimulacijo krvi. Uporabljamo jih za vse vrste težav mišično skeletnega sistema.

2.2.2. TENS
TENS terapijo uporabljamo predvsem za lajšanje bolečin, saj pri TENS terapiji stimuliramo površinske živce in posledično zasičimo živčne poti, ki prevajajo trenutno bolečino pacienta. Uporabljamo ga za vse vrste lajšanja bolečin, ki so mišičnega, skeletnega ali vezivnega izvora.

2.2.3. Diadinator
Je vrsta elektroterapije, s pomočjo katerega povečamo prekrvavitev, zmanjšamo limfni edem, zmanjšamo bolečine. Ta vrsta toka se razlikuje od prejšnjih v tem, da je enosmerni tok in za pacienta nekoliko manj prijeten.

2.2.4. Elektrostimulacija
S pomočjo določene oblike električnega toka imenovanega Ruski tok, izvabljamo mišično kontrakcijo in s tem omogočimo večji vpliv vadbe na mišično moč. Uporabljamo pri mišičnih atrofijah po poškodbah in po operacijah.

2.2.5. Mikrotokovi
Mikrotokovi (microcurrent therapy) je vrsta elektroterapije, kjer
uporabljamo tokove na osnovi mikroamperov. Vse celice delujejo po določeno električno napetostjo, ki je zelo majhna. Kadar so celice poškodovane, imajo porušen oziroma zmanjšan njihov električni tok. Takrat s pomočjo mikro tokov celicam dovajamo mikro tok in jih na tak način stimuliramo. Zelo ugodno vplivajo omenjeni tokovi na pomirjanje vnetnih procesov, posebej mišičnega sistema, na regeneracijo tkiv, delujejo pa tudi protibolečinsko, saj sprožijo izločanje endorfina (telesu lastna snov za zmanjševanje prenosa bolečinskega dražljaja v možgane). 

3. MAGNETOTERAPIJA
Pri magnetni terapiji izkoriščamo pulzne magnetne tokove, ki na telo vplivajo pozitivno v smislu večjega dovajanja snovi v celice. Terapije se površinsko ne čuti, zaradi celičnega vpliva terapije. Celicam dovajamo večjo količino snovi preko krvi in limfe. Posledično se poveča metabolizem poškodovane celice, kar ima za posledico krajši čas celjenja poškodbe. Zelo je učinkovita pri zlomih kosti in zvinih.

4. MEHANOTERAPIJA
S pomočjo trakcije ali raztezanja hrbtenice vplivamo na medvretenčne ploščice med vretenci hrbtenice. Pod aplicirano raztezno silo, s pomočjo ligamentov, ki so ob hrbtenici, ustvarimo centripetalno silo, ki usmerja zdrizasto jedro medvretenčne ploščice v sredino. Posledično ploščico razbremenimo vsakodnevnega pritiska, ki ga je deležna ob dnevnih naporih in prisilnih držah. Uporabljamo jo pri vratnem in ledvenem delu hrbtenice.

5. TERMOTERAPIJA
5.1. Terapevtski ultrazvok
S pomočjo valovanja zvoka nad našo slišnostjo v fizioterapiji lajšamo in upočasnjujemo degenerativna obolenja. S pomočjo ultrazvoka celicam dovajamo večjo količino krvi in posledično povečamo delovanje celice. V primeru zlomov in zvinov, vplivamo na kostno vezivni sistem, s katerim povečamo hitrost celjenja z večjim doprinosom krvi na mesto poškodbe. Z ultrazvokom torej lahko delujemo globinsko, v primeru površinske uporabe, pa lahko zmanjšamo kožne brazgotine in vplivamo na sklepe, ki so bližje površini telesa.

5.2. Termopak obloga
Termopak obloge uporabljamo za površinsko segrevanje telesa. S povečano temperaturo na površini telesa sproščamo in povečujemo prekrvavitev zunanjih mišic dela telesa, na katerega oblogo apliciramo. Uporabljamo jih predvsem pri kroničnih težavah mišično skeletnega sistema, s čimer izboljšamo počutje telesa in zmanjšamo bolečine.

5.3. Parafinska obloga
Parafinske obloge uporabljamo za lajšanje bolečin sklepnega revmatizma malih sklepov na rokah in nogah. S pomočjo parafinske obloge segrevamo prizadete sklepe na rokah in nogah, kjer se sklepni revmatizem najpogosteje začne.

5.4. Krioterapija
V akutnih stanjih pri športnih poškodbah sklepov in mišic, v akutnem stanju poškodbeapliciramo hladne obloge. Pogosto se uporabljajo tudi po operaciji, kjer še noga vidno oteka, zaradi lezije, ki je nastala pri operaciji sklepa ali rekonstrukcije mišiče.

5.5. Laser
V ZD Ljutomer in Mali Nedelji uporabljamo laser EME Medical Bilux power 12 W. Zaradi velike
moči laserja inkombinacije večih valovnih dolžin, je laser še toliko bolj inovativen in učinkovit.
Lasersko terapijo uporabljamo v akutni kot tudi kronični fazi obolenja. V akutni fazi ga uporabljamo predvsem za zmanjševanje vnetnih procesov pri poškodbah mišic, sklepov, ukleščenosti živcev in ligamentarnega aparata. V akutni fazi torej uspešno zdravimo tendinitise (delna natrganina mišice), sinovitise (poškodba sklepne ovojnice), burzitise (poškodba burze).
V kronični fazi s pomočjo laserja zmanjšujemo bolečino. Upočasnjujemo degenerativna obolenja. Laserska terapija tudi zelo dobro zdravi Herpes zoster, pospešeno celi rane (rana zaradi pritiska, rane pri diabetikih).

DELOVANJE LASERSKE TERAPIJE:
Laserski žarek je usmerjen snop svetlobe z določeno frekvenco. Omenjeni snop laserja je očem neviden, zato se kombinira z infrardečo svetlobo (vidna našim očem) in se na tak način prikaže žarek in njegovo potovanje. Laserski žarek deluje vzpodbujajoče na celice telesa, kjer aktivira določen encim kateri poveča produkcijo ATP molekule, ki velja za gorivo naših celic. S tem poškodovane celice aktiviramo in določena obolenja pozdravimo. V večini z laserjem dosežemo celice mišičja in podkožja, kot prikazuje spodnja slika absorbcijo laserskega žarka.



INDIKACIJE:
- DERMATOLOGIJA:
Akne, herpes zoster, rane, opekline, poškodbe sluznice, površinsko vnetje kože.

- ORTOPEDIJA:
Degenerativna obolenja skeletnega sistema, vnetja živcev, artritisi, obrabe sklepov (artroze, hondromalacije).

- TRAVMATOLOGIJA:
Zvini, poškodbe mehkih delov (mišice, sklepne vezi), tendintisi, tendinoze...


6. HIDROTERAPIJA
V enoti Mala Nedelja izvajamo skupinske vaje v bazenu. Izkoriščamo blagodejne učinke temperature vode na kronična obolenja hrbtenice, rok in nog. Izkoriščamo fizikalne lastnosti vode, za lažje pridobivanje obsega gibljivosti poškodovanega sklepa.

7. MANUALNA TERAPIJA
7.1. SKLEPNA MOBILIZACIJA
S pomočjo manualnih tehnik fizioterapevt povečuje sklepne komponente drsenja in zaustavlja komponento kotaljenja sklepa in s tem posledično pridobiva obseg giba v sklepu. Izvajamo za vse sklepe po poškodbi, operaciji ali obolenjih, ki prizadenejo gibljivost sklepa.

7.2. LIMFNA DRENAŽA
Z uporabo limfnih prijemov, fizioterapevt odpira limfne poti in s tem pospeši limfni obtok. Izvajamo ga pri limfnem edemu po operacijah ali po poškodbah. Lahko pa se uporablja tudi za splošno dobro počutje, krepitev imunskega sistema, povečano odplavljanje stranskih metaboličnih produktov telesa.

8. FOTOTERAPIJA
V ZD Ljutomer izvajamo fototerapijo s pomočjo aparata Bioptron Zepter. BIOPTRON je svetovna patentirana medicinska naprava za svetlobno terapijo z določeno optično enoto, ki oddaja svetlobo, ki je podobno delu elektromagnetnega spektra, ki ga naravno proizvaja sonce, a brez UV-sevanja.

Svetlobno terapijo BIOPTRON se lahko uporablja kot dodatno zdravljenje za določene indikacije.

Svetlobna terapija BIOPTRON se lahko uporablja kot dodatna terapija pri: 
 • promociji celjenja ran
 • lajšanju bolečine ali zmanjševanju njene moči
 • dermatoloških motnjah in težavah s kožo
 • pediatriji
 • sezonsko povzročene motnje razpoloženja (SAD)

Izjemne značilnosti svetlobe BIOPTRON omogočajo svetlobi, da prodre ne le v kožo, ampak tudi v globlja tkiva. Tako pozitiven učinek svetlobe BIOPTRON ni omejen na zdravljeno območje kože.
Svetloba BIOPTRON ima biostimulativne učinke: ko je nanesena na kožo, stimulira svetlobno občutljive medcelične strukture in molekule. To povzroči celične verižne reakcije ter sproži tako imenovane sekundarne odzive, ki niso omejeni le na zdravljeno območje kože, ampak lahko vplivajo na celotno telo. Svetlobna terapija BIOPTRON stimulira in modulira reparativne in regenerativne procese, kakor tudi procese človeškega obrambnega sistema. Svetlobna terapija BIOPTRON je postala sprejeta kot nova oblika zdravljenja pri preprečevanju, terapiji in rehabilitaciji omenjenih medicinskih indikacij.

Za več informacij lahko obiščete internetno stran TUKAJ.

9. RESPIRATORNA FIZIOTERAPIJA

Respiratorna fizioterapija je veja fizioterapije, ki se ukvarja s pacienti, ki imajo otežkočeno dihanje. S pomočjo različnh fizioterapevtskih metod in tehnik, obravnavamo različna obolenja kot so:

 • KOPB (astma, bronhitis, emfizem,),
 • restriktivna pljučna obolenja (pljučnice, cistična fibroza),
 • atelektaze(nepredihanost pljučnega prostora),
 • pacienti s kardiovaskularnimi težavami,
 • pacienti z dispneo,
 • sesedanje dihalnih poti,
 • bronhiektazije,
 • okvare mukocilarnega sistema,
 • disfunkcija dihalnih mišic,
 • pacienti, ki so bili mehansko ventilirani,
 • vsa druga dihalna obolenja…

Kontraidnikacije:

 • desnostransko popuščanje srca,
 • pnevmotoraks,
 • hemoptize,
 • plevralni izliv,
 • bolezni prsnega koša,
 • hemodinamska nestabilnost.

Pri obravnavi respiratornih pacientov uporabljamo različne fizioterapevtske metode in tehnike za povrnitev stanja.

9.1. FLUTTER

Je mehanski pripomoček v obliki pipe, ki ga uporabljamo za čiščenje dihalnih poti. Ob redni uporabi vpliva na povečanje predihanosti pljuč, predvsem pa omogoča lažje izkašljevanje. Primeren je predvsem za paciente, ki imajo povečano izločanje sputuma in ki ga tudi težko izločajo. To velja predvsem za ljudi z KOPB (kronične obstruktivne pljučne bolezni), ki imajo predvsem otežkočen izdih, zaradi tega občutek dušenja, utrujenosti in posledično tudi strahu pred zadušitvijo.

9.2. SPIRO BALL

Je mehanski pripomoček, ki je namenjen redni vadbi inspiratornih mišic. Pri dvigovanju "bata" lahko enostavno spremljamo napredek v moči in kapaciteti pljuč.

9.3. TRI BALL

Je mehanski pripomoček, ki je namenjen redni vadbi inspiratornih mišic.

9.4. THREESHOLD PEP

Je mehanski pripomoček, ki je namenjen redni vadbi ekspiratornih mišic. PEP je kratica za dihanje s pozitivnim ekspiracijskim tlakom. Skupaj s forsiranim izkašljevanjem pomaga terapija PEP:

 • odstraniti sluz iz zračnih poti,
 • zmanjšuje količino zraka, ki je ujet v dihalnih poteh,
 • pomaga držati dihalne poti odprte in proste sluzi,
 • izboljšuje učinek bronhodilatatorjev (v kolikor se ta terapija z bronhodilatatorji izvaja). 

9.5. DIHALNE VAJE

Namen dihalnih vaj je povečati predihanost pljuč in sprostitev. Uporabljamo jih za večjo predihavanje zgornjih, srednjih in spodnjih predelov pljuč.

9.6. APARATURNA VIBROMASAŽA PRNEGA KOŠA

Namen vibromasaže prnega koša je mobilizacija sluzi iz centralnih (zgronjih) dihalnih poti. Izvaja se z mehanskimi napravami (masatorji).

9.7. POWER BREATHE PLUS STOPNJA 1

PowerBreathe Plus Stopnja 1 dihalni trenažer, je naprava za treniranje inspiratornih mišic, primerna za ljudi, ki so zaradi bolezni, starosti ali fizične aktivnosti zelo zadihani.