S tekom do zdravja

S tekom do zdravja
S tekom do zdravja

Nemogoče se je peljati po cesti ali iti na sprehod v park, ne da bi videli ljudi, ki so se odločili, da bodo s pomočjo teka skrbeli za zdravje.
 
Tek je postal popularen, ker zanj potrebujete le malo opreme, tečete lahko skorajda kjerkoli, poleg tega pa dokazano zmanjšuje možnost nekaterih bolezni, na primer bolezni srca in ožilja, visok krvni pritisk, diabetes, debelost in depresijo.

Zadošča že nekaj ur teka tedensko.

Nič čudnega, da na tisoče tekaških zanesenjakov po celem svetu prisega na tek kot idealno obliko vadbe in najboljšo pot do dobre telesne kondicije.
Pravila teka

Preden boste začeli s tekom, se naučite treh pravil:
  • zmernost,
  • vztrajnost in
  • počitek.
To so preprosta pravila in če jim sledite, boste z užitkom in brez muk prešli iz neaktivnega v aktiven življenjski slog. Naredili boste tudi ogromno za to, da se boste ognili morebitnim poškodbam, ki lahko izničijo mesece ali celo leta trdega dela.

Seveda vas ta pravila ne bodo povsem zavarovala pred bolečinami ali poškodbami, omogočila pa vam bodo lažji prehod na višjo kondicijsko raven, ker boste telo izpostavljali ravno pravšnjemu naporu.

1. pravilo: Bodite zmerni
Začnite počasi. Čeprav ste zaradi drugih športov v dobri kondiciji, upoštevajte ta nasvet.

Človeško telo prenese veliko napora, vendar ga moramo zato, da se izognemo poškodbam, naporu izpostavljati postopoma. Zato svetujem, da ne prehitevate načrta teka, ki ste si ga zastavili.

S 'preskakovanjem' pri treningih ne boste hitreje v formi, le večja verjetnost je, da boste morali zaradibolečin v mišicah in sklepih opustiti redne treninge.

2. pravilo: Bodite vztrajni
Če je zmernost prvo pravilo vadbe, je vztrajnost drugo. Tisti, ki prekršijo prvo pravilo, vedno prekršijo tudi drugo.

Običajno se zgodi takole: odločite se, da boste naredili nekaj za svojo kondicijo. Odpravite se na tek in vztrajate tako dolgo, kot le morete. Naslednji teden se počutite, kot da vas je povozil tovornjak. Ko zberete dovolj moči za vnovičen poskus, se spet zaženete do konca, da bi nadoknadili zamujeno.

Tako delate več škode kot koristi in ker se počutite slabo, namesto boljše, kaj kmalu prevlada zdrava pamet in omaja vašo odločitev. Prej ali slej odnehate.

Pomen vztrajnosti je torej neprecenljiv.

3. pravilo: Dajte telesu čas za počitek
Počitek da telesu čas in energijo, da se prilagodi na spremembe, ki jih prinese trening. Ko se telo prilagodi boste močnejši in učinkovitejši.

V načrtu teka določite čas za počitek, okrevanje in treninge, ki ga enakomerno porazdelite čez teden, da ne bojo nagneteni v samo nekaj dni.

O počitku razmišljajte enako kot o treningu – to je zavestna fizična dejavnost, bistvena za program teka in dobro počutje.
Ogrevanje

Ne glede na to, kako motivirani ste, bo tek šok za vaše telo, če tega ni vajeno, zato je pomen vaj za ogrevanje pred vsakim treningom še toliko večji.

Ogrevanje ni samo za začetnike, ampak tudi za vse, ki se s tekom ukvarjate profesionalno.

Cilj vaj za ogrevanje je, da pripravite telo na tek. Neogrete mišice so manj učinkovite in se lažje poškodujejo, ker je pretok krvi, ki ga zahteva tek, premajhen.

Ogrevanje naj vključuje nekakšno splošno gibanje celega telesa, ki požene kri po žilah. Po 10 minutah neprekinjenega premikanja rok, nog in trupa lahko nadaljujete z nežnim raztegovanjem. Raziskave namreč kažejo, da je večja verjetnost, da si pretegnete mišico, če se preveč intenzivno raztegujete, kot če začnete teči brez predhodnega raztezanja.

Pomembno je, da je ogrevanje postopno.
Ohlajanje

Tako kot je ogrevanje najboljši način, da pripravite telo na povečano aktivnost, tako je proces ohlajanja najboljši način, da ga umirite na običajno hitrost.

Modro je 10 do 15 minut po teku ohranjati mišice v gibanju s podobno, vendar manj intenzivno različico natanko istih vaj, kot ste jih delali med ogrevanjem.

Dunja Gačnik, inštruktorica pilatesa; www.sd-metulj.si