Lahko zaradi premalo spanja zbolite?

Lahko zaradi premalo spanja zbolite?
(Vir: vizita.si, Lina Eržen, 30.05.2012)

Če boste premalo spali, boste dan za dnem nekoliko bolj utrujeni, vendar boste to že nekako prebrodili. Toda pomanjkanje spanca ne bo vplivalo le na vaše počutje, temveč tudi na vaše zdravje.

Utrujenost in zaspanost nista edini posledici pomanjkanja spanja. Čedalje več študij kaže, da so ljudje, ki dan za dnem premalo spijo, v večji nevarnosti, da zbolijo. Če telesu ne boste privoščili zasluženega počitka, se boste naslednji dan težje osredotočali ter boste bolj pozabljivi, toda poleg tega boste tudi izjemno povečali svoje tveganje, da zbolite za vrsto bolezni, ki so povezane z nezdravim načinom življenja. Čeprav znanstvenikom še ni povsem jasno, kako se to zgodi, jih čedalje več svetuje, da spanja ne jemljemo kot nekaj, s čimer se občasno razvajamo ali nagradimo, temveč da ga vzamemo kot svojo prioriteto in obveznost.

Srčne bolezni
Raziskovalci so ugotovili, da imajo ljudje, ki na dan spijo manj kot sedem ur, povečano tveganje, da zbolijo za boleznimi srca. Še posebno ogrožene naj bi bile ženske, mlajše od 60 let, ki povprečno spijo pet ur ali manj. Njihovo tveganje, da jih preseneti srčna motnja, naj bi bilo kar dvakrat večje. Manj kot pet ur spanja na noč naj bi povzročilo celo nabiranje oblog v arterijah. Če se teh nabere preveč, se lahko odtrgajo in odpotujejo po krvnem obtoku ter ga prej ali slej zamašijo, kar povzroči kap. Ker se med spanjem krvni pritisk zmanjša, naj bi bilo njegovo pomanjkanje posebno škodljivo pri ljudeh, ki jih že tako muči hipertenzija. Že ena prekrokana noč naj bi jim pritisk naslednji dan občutno povečala.

Sladkorna bolezen
Znanstveniki so našli tudi povezavo med pomanjkanjem spanja in sladkorno boleznijo. Ljudje, ki spijo manj kot pet ur na dan, naj bi imeli povečano tveganje, da jih prizadene sladkorna bolezen tipa dva. Že kratko obdobje pomanjkanja spanca naj bi namreč povzročilo, da telo presnavlja glukozo veliko počasneje in z večjo težavo. Bolniki, ki ponoči slabo spijo, pa naj bi imeli pogosto slabše bolezensko stanje; še več težav naj bi imeli bolniki, ki so se ukvarjali z nespečnostjo.

Rak dojk
Japonska študija, ki je analizirala podatke skoraj 24 tisoč žensk, starih med 40 in 79 let, je ugotovila, da so imele tiste, ki so dnevno spale manj kot šest ur, v primerjavi s tistimi, ki so spale sedem ur, kar za 62 odstotkov povečano tveganje, da jih prizadene rak dojk. Ženske, ki so dnevno spale devet ur, so imele po drugi strani kar za 28 odstotkov zmanjšano tveganje.

Težave z uriniranjem
Ameriška študija je ugotovila, da imajo ženske, ki so več kot pet let spale manj kot pet ur dnevno, kar za neverjetnih 80 do 90 odstotkov večje tveganje, da se bodo začele ponoči zbujati, da bi obiskale stranišče oziroma da celo izkusijo inkontinenco. Premalo spanja v telesu vsekakor spodbudi različne vnetne procese, ki očitno vplivajo celo na proces uriniranja.

Motnje razpoloženja
Znanstveniki so dolgotrajne motnje spanca povezali tudi z motnjami razpoloženja, depresijo in anksioznostjo. Premalo spanca vsekakor dvigne raven hormona kortizola – hormona, ki se povečano izloča, kadar telo začuti stresno situacijo. Stres pa nato povzroči kopico drugih težav in dejansko poveča tveganje, da nas prizadene katera koli od tukaj naštetih bolezni.

Oslabljen imunski sistem
Pomislite, česa si, ko se počutite bolni, najbolj želite. Želite si leči v svojo posteljo, se pokriti čez glavo in spati. To je naraven odziv telesa, saj spanec krepi delovanje imunskega sistema. Snovi, ki jih imunski sistem, ko se spopada z okužbami, izloča, dejansko povečajo občutek utrujenosti. Ljudje namreč bolezen preizkušeno hitreje prebolijo, če v tem času več spijo in počivajo.

Rak debelega črevesa
Ameriška študija je ugotovila, da imajo ljudje, ki spijo manj kot šest ur dnevno, v primerjavi s tistimi, ki spijo vsaj sedem ur dnevno, kar za 47 odstotkov večje tveganje, da se morajo v svojem življenju spopasti s polipi v debelem črevesu. Polipi pa so tvorbe, ki lahko postanejo rakave.

Debelost
Veliko študij je potrdilo tudi povezavo med premalo spanca in preveč odvečnimi kilogrami. Ljudje, ki so velikokrat spali manj kot šest ur dnevno, so imeli veliko bolj pogosto indeks telesne mase, ki je bil višji od povprečja, medtem ko so imeli ljudje, ki so spali osem ur dnevno, s tem večinoma veliko manjše težave. Seveda le pomanjkanje spanja še ne povzroči debelosti. Vpliva tudi nepravilno prehranjevanje in pomanjkanje gibanja. Toda raziskave so ugotovile, da premalo spanja dejansko uniči ravnotežje med hormonoma, ki uravnavata apetit. Povzroči, da telo izloča manj hormona, ki apetit zmanjšuje, ter več hormona, ki ga povečuje.

Kljub čedalje več dokazom teh še ni dovolj, da bi lahko brez dvoma zaključili, da dovolj spanca zagotovo zmanjša naše tveganje, da bomo v svojem življenju zboleli oziroma da lahko po drugi strani izboljša naše možnosti, da bomo bolezen, s katero se že borimo, prej ali slej uspešno preboleli. Toda čedalje več raziskav kaže, da je najverjetneje res tako. Premalo spanca in budnost sredi noči očitno zmoti našo biološko uro in zmanjša učinkovitost procesov, ki v našem telesu potekajo. Sicer različni ljudje potrebujejo več ali manj spanca, toda raziskave kažejo, da je škodljivo spati manj kot šest ali sedem ur pa tudi več kot devet ali deset.