Kopeli za dobro počutje

Kopeli za dobro počutje
(vir: aktivni.si, 28. 1. 2012)

Kopel v polni kadi tople, dišeče vode sprošča mišičevje v vratu in ramenih ter odpravlja stres in druge posledice napornega vsakdana. Ste že preizkusili indonezijski način kopanja? Si privoščili lepotno kopel v slogu Kleopatre? Predstavljamo vam izbor kopeli.

Južno morje
Popolna sprostitev v kokosovi kopeli: v vodo za kopel dajte 250 g morske soli, 5 kapljic kokosovega olja, 1 pločevinko kokosovega mleka in 5 kapljic olja pelargonije. Po želji lahko kopeli dodate še nekaj kapljic barve za živila (npr. oranžna ali modra) in pričarali si boste čudovito, tropsko vzdušje!

Japonska
Privoščite si limonino kopel, kot jo poznajo na Daljnem vzhodu. Zelo priljubljena je kopel yuzu. To je vrsta limone, njene učinkovine pa grejejo, delujejo antiseptično in krepijo prekrvavitev. Za kopel potrebujete 3 rezine limone ali limete, ki jih dodate vodi.

Egipt
Kopel iz mleka in medu je iznašla Kleopatra. Mlečne kopeli gladijo kožo in omilijo draženja. Dodani med ima antiseptičen učinek in naredi kožo mehko kot pri dojenčkih. V vodo dajte 250 g medu in 1 liter mleka. Po 20 minutah kopanja se oprhajte s toplo vodo in se posušite.

Orient
Rožna kopel je najbolj čutna. V Perziji in Siriji so vrtnice za lepotno nego še posebej priljubljene. Rožno olje ima antiseptičen in pomirjajoã učinek. Njegovi izvlečki so posebej negovalni za suho in zrelo kožo. Rožna kopel lahko celo blaži motnje spanca in depresivna razpoloženja. Za takšno kopel potrebujete 125 ml rožne vode, 1 do 2 žlici sladkega mandljevega olja, 7 kapljic rožnega olja in polno pest rožnih listov. Globoko vdihnite in uživajte!

Sredozemlje
Kopel, ki spominja na poletje ob morju. Razvajajte svojo kožo z južnimi zakladi. Za to prekuhajte snop rožmarina, nato pa prevretek odcedite in ga skupaj z 200 ml oljčnega olja in nekaj morske soli dajte v kopel. Rožmarin ima poživljajoči učinek, zato naj se ženske s povišanim tlakom raje kopajo v sivki.

Indonezija
Ylang-ylang prebuja čutnost in poželenje. Olje te eksotične rastline sprošča telo in dušo. Poleg tega naj bi celo prebujala spolno poželenje! V kopel dajte 5 do 7 kapljic olja ylang-ylang. Pri odmerjanju bodite pazljivi, saj ima olje zelo močan vonj. Če želite, lahko dodate še nekaj kapljic jasminovega olja. Tej kopeli dodajte še 1 žlico oljčnega olja. Tako se lahko ta dišavna olja najbolje razvijejo.

Francija
Thalasso je lepota iz morja. Njen negovalni učinek lahko izkoristite tudi doma, in sicer tako, da kopeli primešate morsko sol in alge. Prijeten stranski učinek te kopeli je, da odpravlja tudi celulit!

Anglija
Vrtnice, sivka in rožmarin pomlajujejo kožo. Angležinje slovijo po svoji lepi koži in morda se lahko zanjo zahvalijo svojim kopelim! Vzemite pest rožmarina, sivke in listov vrtnice ter vse skupaj zakuhajte. Pustite stati 10 minut, nato pa prevretek zlijte v kopel.