Suho ščetkanje razstruplja telo in polepša kožo

Suho ščetkanje razstruplja telo in polepša kožo
V spomladanske, času je idealen trenutek, da se ponovno telesno prebudimo, spremenimo prehrano, da se razstrupimo. Preverimo naše stare navade in prepričanja ter jih po potrebi spremenimo z novimi, bolj koristnimi za nas. Namreč postimo se lahko od skoraj vsega: tudi od starih navad in prepričanj.
 
Seveda se vedno, ko se lotimo novih navad, počutimo nekako nelagodno, saj spremembe zahtevajo tudi nekaj stresa in tveganja, ker gre za  novost, na katero se šele navajamo. Vendar smo mi tisti, ki lahko z malo volje in tveganja življenje spremenimo v srečno in uspešno bivanje. Če dovolj dolgo vztrajamo s prakso, bodo nove, nam ljube navade,
nadomestile stare in nepotrebne, že zaprašene rutine. In prav je tako, da redno obnavljamo in času prilagajamo svoje navade. Kot pravijo, je edina stalnica v našem življenju sprememba.

Nova, koristna navada se začne to pomlad

Nekaj o suhem ščetkanju
Različne načine suhega ščetkanja kože prakticirajo v različnih kulturah že tisočletja. Več stoletij so Japonci vključevali raznovrstna čiščenja kože z loofah gobami kot predpripravo na tradicionalne  vroče kopeli. Tudi v stari Grčiji so atleti pred kopeljo po napornem treningu s posebnimi, žlicam podobnimi strgali, drgnili umazanijo s kože ter skrbeli za boljšo prekrvavitev kože. Prav tako je bilo med Cherokee Indijanci značilno krtačenje kože s suhimi koruznimi storži. Tako so skrbeli za
lepši videz kože. Comanche Indijanci so za drgnjenje kože uporabljali pesek, ki so ga pridobivali iz dna reke Texas. Prav tako je  na Finskem in v Rusiji stalna praska pred savnanjem. Nekateri  se denimo radi ščetkajo ob čistilnih dietah. Drugi pa vsak dan v letu.

Morda se sprašujete, zakaj bi dodajali katerokoli novost v že tako prezasedeno jutro? Morda je najbolje, da vsaj nekaj dni posvetite ščetkanju in takoj vam bo jasno, kako prijetno ščetkanje vpliva na vašo kožo.

Nekateri znanstveniki so mnenja, da človek vsako uro izgubi približno 30.000 do 40.000 odmrlih celic. Vsak dan pa okoli enega milijona. Kje se nabirajo? V obliki prahu v našem bivalnem prostoru. Na  leto
tako izgubimo okoli 3.6 kilograma odmrlih celic. 

S staranjem se obnova celic upočasni, tudi nastajanje novih ni tako pogosto kot sicer. To pomeni, da se vse več odmrlih kožnih celic ne odlušči. Zato koža lahko izgleda odebeljena, izsušena in pusta. S suhim ščetkanjem jo razbremenimo, ji pomagamo, da znova zasije v svojem sijaju, obenem pa ji olajšamo delo.

Pozitivni učinki suhega ščetkanja
 • s suhim ščetkanjem kože odstranimo odmrle kožne celice  (tudi kolen, komolcev in gležnjev) in odpremo zamašene pore.
 • koža se tako lažje znebi strupov.
 • koža postane prožnejša, mehkejša in svetlejša in bolj gladka, ker omogoči svežim kožnim celicam, da pridejo na površje in zato se izboljša videz kože.
 • penetracija olj in krem je bolj učinkovita.
 • pomaga pri vraščenih dlakah.
 • izboljša se cirkulacija krvi in limfne tekočine (prvi in zelo pomemben sistem za čiščenje organizma je LIMFNI SISTEM, ki varuje telo pred okužbami in preprečuje, da bi se strupene snovi vračale nazaj v krvni obtok).
 • boljša cirkulacija lahko vpliva na izboljšanje pomarančne kože ali celulitisa.
 • pospeši se izločanje toksinov (predvsem med 5. in 7.. zjutraj) ter čiščenje organizma.
Nasveti in opozorila za optimalno suho ščetkanje telesa
 • pravilno ščetkanje poteka počasi, na suhi koži pred prhanjem.
 • suho ščetkanje je primerno tako za kožo na telesu kot za kožo na obrazu, vendar vedno z različnima krtačama, saj je koža na obrazu veliko bolj občutljiva (ščetka za obraz je veliko manjša iz nekoliko mehkejših vlaken).
 • vedno uporabljamo suho ščetko na suhi koži.
 • ščetka naj bo iz naravnih vlaken z daljšim ročajem, da boste zmogli doseči tudi težje dosegljive dele telesa (hrbet).
 • na začetku ščetkamo z blagim pritiskom (koža ne sme boleti ali postati rdeča).
 • Skrbimo, da nam ne popokajo kapilare itd. Premočno krtačenje lahko poškoduje kožo, zato prilagajamo pritisk glede na predel telesa in ga s časom stopnjujemo.
 • dekolte, pod pazduho, na vratu in prsih nekateri krtačenja niti ne priporočajo oziroma naj bo zelo blago in nežno.
 • ranjeno, preobčutljvo ali kakorkoli prizadeto kožo ne krtačimo (prav tako ne krtačimo kože s krčnimi žilami).
 • ščetke ne delimo z nikomer (vsak ima svojo ščetko).
 • o vsakem krtačenju ščetko dobro operemo in jo posušimo (lahko tudi na soncu ali v mikrovalovni pečici, da se uničijo bakterije).
 • če s ščetkanjem pretiravamo (pregrobo ščetkanje) predvsem na obrazu, se lahko pojavijo popokane kapilare, pretirana izsušenost kože, razdražena ali preobčutljiva koža. V tem primeru takoj prenehajte s ščetkanjem.
 • ščetko hranite blizu tuša,da jo vidite in se spomnite uporabljati.
 • lahko se ščetkate tako, da stojite v banji, da odmrle celice lažje odplaknete z vodo.
Smer ščetkanja
 • zelo pomembno je, da je smer ščetkanja vedno usmerjena proti srcu, ker tako poteka tudi limfa.
 • vedno pričnete ščetkanje pri gležnjih ter se počasi premikajte višje z dolgimi in nežnimi gibi.
 • telo ščetkamo enosmerno, navzgor (ne krožimo, drgnemo ali ščetkamo gor in dol).
 • ko zaključite eno nogo, se posvetite drugi ter nato nadaljujte s ščetkanjem rok in sicer od dlani pa vse do ramen. Ne pozabite ščetkati še drugo roko. Sledi na ščetkanje trebuha v smeri urinega kazalca.
 • naš hrbet krtačimo od vratu navzdol.
 • posebej smo previdni pri krtačenju kože na dekolteju in prsih ter pod pazduho, ker je koža toliko bolj občutljiva (nekateri to celo odsvetujejo).
 • po ščetkanju se obvezno stuširajte s toplo hladnim tušem, da še dodatno poživite prekrvavitev kože. Lahko pa si privoščite kopel, saj boste le na ta način učinkovito odstranili celice odmrle kože. Po tuširanju ali kopanju nanesite kremo proti celulitu ali kožo osvežite z oljem ali vlažilno-hranilnim mlekom.
Kako pogosto krtačimo kožo?
Suho krtačenje kože učinkovito odpira pore na naši koži. Zato je koristno ščetkanje vsak dan. Nekateri se krtačijo celo dvakrat dnevno. Ščetkanje telesa traja le dve do pet minut. Nekateri postopek ponovijo nekajkrat na teden. Pomembno je, da se po ščetkanju vedno stuširamo.

Naš jutranji ritual
 • zjutraj popijemo toplo vodo z limono (v počasnih požirkih).
 • očistimo jezik s strgalom.
 • nato vzamemo ščetko (med 5. in 7. uro zjutraj je še posebej učinkovito, ker je takrat razstrupljanje telesa na višku).
 • tuš s toplo-hladno vodo (20-30 sek) in naravnim milom.
 • kožo po potrebi namažemo z oljem (kokosovo ali  jojoba) ali z naravnim vlažilnim mlekom.
 • za svež kisik hoja v vsakem vremenu (vsaj pol ure).
Nekaj uporabnih namigov za suho ščetkanje

Za suho ščetkanje boste potrebovali krtačo z mehkimi naravnimi ščetinami.  Dobite jo v skoraj vseh drogerijah.
S suhim ščetkanjem na zelo preprost in učinkovit način odpremo zamašene pore na koži, zato naj bo to resnično vaš vsakodnevni ritual, brez težave pa se lahko ščetkate tudi dvakrat dnevno.
Ko ščetkate svoje telo, bodite nežni. Še posebej na začetku je lahko suho ščetkanje za marsikoga kar malce neprijetno.
Tako koža kot ščetka morata biti pred ščetkanjem popolnoma suhi. Po ščetkanju se oprhajte, saj boste le tako odstranili odmrle kožne celice.
Ščetkanju se izognite na predelih, kjer imate ureznine, rane, izpuščanje ali opekline.
Ščetkanje začnite na nogah in rokah. Vedno ščetkajte proti osrednjemu delu telesa, torej proti
srcu. Tako boste poskrbeli za boljšo cirkulacijo. To je tudi razlog, zakaj se številni ljudje po ščetkanju počutijo tako sveži in polni energije.
Potegi s ščetko naj bodo dolgi in enakomerni. Vsekakor ne ščetkajte
naprej in nazaj oziroma ne delajte krožnih gibov, razen na trebuhu kjer ščetkate v smeri urinega kazalca.
Ščetkajte se po vsem telesu, razen po obrazu.
To, da bo koža po ščetkanju rahlo pordela, je popolnoma normalno, saj se s ščetkanjem spodbudi krvni obtok. Vendar koža nikakor ne sme postati močno rdeča ali razdražena – če se to zgodi, ste bili verjetno pregrobi.
Celotno ščetkanje vam ne bi smelo vzeti več kot dve minuti. Ščetko po vsakem ščetkanju dobro
operite. Če je vaša koža še posebej suha, si nanjo po prhanju nanesite hranljivo olje. Jojobino olje na primer izjemno vlaži kožo ter jo naredi mehko in voljno.

Z rednim suhim ščetkanjem boste res poskrbeli, da bo vaša koža bolj čvrsta in napeta. Suho ščetkanje je resnično eden najcenejših, najbolj preprostih, najmanj zamudnih, a hkrati najbolj učinkovitih načinov, kako poskrbeti za svoje zdravje.

Vir: www.bikinifit.si.