Bezgov sirup

Bezgov sirup
Bezgov sirup
  • 30 velikih bezgovih cvetov
  • 3 litre vode
  • 3 kg sladkorja
  • 1 škatlica citronske kisline
  • 1 bio limona
Priprava: Bezgovim cvetovom potrgamo zelene peclje in jih prelijemo z vodo, v katero smo narezali bio limono z lupinico ( limonine kolobarje v vodi z rokami malce zmučkamo da se začne razvijati aroma) in pustimo stati čez noč. Naslednji dan cvetje z limono malce premučkamo in precedimo v drugi lonec. Dodamo sladkor, citronsko kislino in segrejemo do vrenja. Količine sladkorja in citronske kisline lahko prilagodite svojemu okusu. Nalijemo v predhodno ogrete steklenice in pospravimo v hladen in temen prostor.

Cvetju lahko dodate tudi kakšno vejico mete, melise, citronke, sivke, na kolobarje narezano bio pomarančo in dobite še boljši, oplemeniteni okus.

Jagodna marmelada z bezgom

Sestavine:
  • 1 kg očiščenih jagod
  • 75 g sladkorja
  • 5 osmukanih bezgovih cvetov ali 100 ml bezgov sirup
  • sok ene limone
  • 1 želin
Priprava:

Jagode narežemo na kockice, posujemo z dvema žlicama sladkorja, dodamo cvetove ali bezgov sirup, premešamo in pustimo stati čez noč. Naslednji dan jagode z vilico malo zmečkamo, dodamo preostali sladkor, želin, zavremo,

kuhamo 5 min, shranimo v prej ogrete kozarčke.

Naredimo želirni preizkus. Nekaj kapljic vroče marmelade kanemo na hladen krožnik. Če se strdi, je marmelada gotova. V nasprotnem primeru kuhamo dalje.

Nasvet:
Poskusite tudi jagodno marmelado s sivko, kjer namesto bezgovih cvetov dodate k jagodam 2 žlici osmukane sivke.