Piki insektov in domača lekarna

Piki insektov in domača lekarna
ETERIČNO OLJE SIVKE IN ČAJEVCA
Tudi omenjeni eterični olji delujeta protivnetno, zato bosta uspešno lajšali srbenje, otekanje in bolečino. Imata tudi protibakterijske lastnosti, zaradi česar sta v pomoč pri preprečevanju okužbe na mestu pika. Eterično olje čajevca in sivke lahko damo direktno na kožo. Obe olji pomagata pri piku komarjev, čebel, klopov, os in drugih insektov. Kapljico ali dve dajte na mesto pika in nežno vmasirajte v kožo.

BAZILIKA
Odtrgajte list bazilike in z njim podrgnite po piku, saj ima protivnetne lastnosti.

KIS
Če so vas komarji popikali po vsem telesu, si privoščite kopel s kisom. V kad vode zlijte dve ali tri skodelice kisa, najbolje jabolčnega, in kmalu vam bo odleglo. Jabolčni kis deluje zdravilno predvsem pri piku ose. Na mesto pika položite obkladek iz jabolčnega kisa. Ta bo rano hladil in zmanjšal oteklino.

SUROV KROMPIR
Surov krompir naribajte ali narežite na tanke kolobarje. Obložite z njim mesto pika komarja ali čebele (pred tem odstranite njeno želo). Pustite delovati nekaj časa.

SODA BIKARBONA
Zaradi svoje alkalne narave pomaga nevtralizirati pH kože in tako zagotavljati olajšanje. Zmešajte sodo bikarbono z malo vode in mešanico vtrite na prizadeto mesto.

PETERŠILJ
Pri piku čebele ali komarja pomaga tudi peteršilj. Naberite šopek peteršilja in ga zmečkajte v roki, nato ga položite na mesto pika. Ublaži srbenje in prepreči oteklino.

LIMONIN SOK
Limonin sok bo zmanjšal oteklino in omilil nadležno srbenje po piku komarja. Nekaj kapljic limoninega soka stisnite na mesto pika in nežno vtrite v kožo. Po potrebi ponovite.

ZEMLJA
Pik čebele bo ublažila zemlja, še najbolje glina. Če otroka piči čebela in nimate pri sebi ničesar, lahko uporabite zemljo. Položite jo na mesto pika in počakajte nekaj minut. Zemlja bo hladila rano in preprečila oteklino. Glina tudi vsrka strup.

Vir:splet