Poletni napitki z meto hladijo telo od znotraj

Poletni napitki z meto hladijo telo od znotraj
Meta ni le okusen in dekorativen dodatek poletnim napitkom. Njen okus je namreč ravno tako osvežilen, kot njeno delovanje.

Že sama aroma mete spodbuja delovanje možganov in nas motivira, zato je odličen spremljevalec, ko se počutimo izčrpane. V ubijalski poletni vročini pa je uživanje mete še posebej priporočljivo zaradi njenih hladilnih učinkov na telo.

V tradicionalni kitajski medicini meta velja za jin zelišče, ki spodbuja potenje, s tem pa hlajenje telesa. Prav tako iz telesa pomaga odvajati toploto, ki stagnira, da se ta lažje izloči preko potenja in prekrvavitve, pri tem pa ne dviguje notranje temperature telesa, kot čili in ingver.

Meta nas tudi pomirja in odpravlja posledice stresa, po njenem zaužitju pa smo osveženi, osredotočeni in prenovljeni. Pomaga nam lahko tudi odpraviti glavobole, ki ob težkem poletnem ozračju niso nič nenavadnega.

Sveže lističe mete lahko dodajate limonadam, sokovom in lahkim poletnim koktajlom, prav tako pa jih lahko sočite v sokovnikih z vijakom, ki so namenjeni sočenju listnate zelenjave in zelišč. Pripravite si lahko tudi metine ledene čaje z lističi sveže mete.

Osvežilni napitek
Recept združuje meto in kumino v prahu v napitek, ki deluje antiseptično in čistilno.

Priprava:
V mešalniku zmešajte skodelico in pol listov mete in pol skodelice vode, dodajte žličko kumine v prahu in pol žličke himalajske soli ter štiri žličke sveže stisnjenega limoninega soka. Ponovno zmešajte, da dobite pasto, ki jo nato v razmerju 1:3 zmešajte z vodo in dodajte naravno sladilo.

Različica
Zmešajte dva kozarca vode, pol žlice semen kumine, manjšo pest metinih lističev, čajno žličko limetinega soka, ščepec kamene soli in ščepec sladkorja. Poletni ajurvedski napitek je pripravljen!

Melonin in kumarični smoothie
Za najboljši izkoristek hranilnih snovi melonin smoothie zaužijte pol ure pred ali po obroku.
Če želite takojšnjo osvežitev, si privoščite kokosovo vodo.
Potrebujete: dve skodelici narezane melone, eno narezano in olupljeno kumarico, pest svežih metinih listov, od dve do štiri čajne žličke svežega limetinega soka in čajno žličko medu.
Vse sestavine zmešajte v mešalniku in poletna osvežitev je nared.

Jogurtov lasi
Lasi je preprost indijski poletni napitek, pripravljen iz svežega jogurta, začimb in izbranih rastlin, po želji pa mu lahko dodate tudi sveže sadje in vodo. Po ajurvedi naj bi prispeval k boljši prebavi, jogurt v njem pa naj bi se lepil na  kanale prebavil.
Za dve osebi potrebujete:
1/2 čajne žličke mletih semen kumine
3/4 skodelice navadnega jogurta
2 skodelici vode
1/2 čajne žličke soli
1/3 skodelice svežih metinih listov

Priprava: vse sestavine zmešajte v mešalniku in uživajte v osvežilnem napitku. Po želji mu lahko dodate sveže sladko sadje – najbolj priljubljen je mango.

Melonin ledeni čaj z meto
Priprava:
200 ml zelenega čaja primešajte 2 do 3 žlice javorjevega sirupa, 100 ml pomarančnega in 2 žlici limetinega soka. Dodajte kroglice melone, rezine pomaranč, metine lističe in ledene kocke (za 2 kozarca).